2012. június 25., hétfő

Az útitárs

Mielőtt elfelejteném, feltöltök egy képet a plüssről, amit a barátomtól most hétvégén kaptam. Ő fog engem kísérni a hosszú út alatt!

Egy békának öltözött Micimackó! Hát nem édes? :)

Még 9 nap!


Egyre nagyobb izgalommal várom az utazást és egyre sűrűsödnek a programok körülöttem. Egy kicsit meg is ijeszt, hogy már azt mondhatom: "jövő héten indulok". Tudom milyen jó lesz nekem, de az is biztos, hogy nagyon fog hiányozni Anya, a barátom, a barátaim… Sőt a háziállataim is :) Legszívesebben mindenkit becsomagolnék a bőröndömbe és vinnék magammal! :) :)

Mivel légiutas-kísérőnek tanulok, sokat találkozom a „checklist” fogalmával. Ez egy lista, ami mankóként szolgál a crew-nak, magában foglalja az elvégzendő szükséges feladatokat. Van pl. vészhelyzeti-checklist, ez ugye egyértelmű, hogy vészhelyzetben használatos. Ettől függetlenül persze tudni kell az összes vészhelyzeti eljárást, de ha olyanról van szó, hogy van egy kis idő, akkor bele lehet nézni, hiszen a légiutas-kísérő is csak ember, hibázhat, a checklist ennek az elkerülésére van.

Nos, azért beszéltem erről ennyit, mert most én is készítettem magamnak egyet, méghozzá arról, hogy mi mindent kell bepakolnom a feladott poggyászomba, a kézipoggyászomba, és a kézitáskámba, sőt még arról is van egy, hogy mit kell vásárolnom indulás előtt. Erre a listára mindent rá kell írni, a fehérneműtől a zokniig, mert hajlamos az ember a nagy dolgokra koncentrálni, aztán ciki, ha ezeket otthon felejtjük :) A listám elég hosszú, az egy másik dolog, hogy majd a valódi bepakolásnál mérlegelni kell, hogy mi az, amire tényleg szükségem lehet és mi az, ami már nem fér bele a súly limitbe. Ezzel kapcsolatban szeretném megemlíteni, hogy ha a bőröndötök túlsúlyos, akkor jobban megéri inkább feladni egy másodikat, mert a súlyátlépést nagyon drágán számolják. Nézzünk egy példát. Ha Koreába utazom, a Lufthansával és 1kg-al több a bőrönd, mint lehetne, 30 Eurót kell fizetnem pluszba. Ha viszont fel szeretnék adni egy második bőröndöt, amit 23kg-ig telepakolhatok, az 50 Euróba kerül. (Mondjuk, én esküszöm, hogy tőlem darabjáért 100-at kértek, amikor jöttem haza télen) Úgyhogy akárhogy is nézzük, feladni egy újat mindig jobb, mint a plusz kilókért fizetni. Persze van egy-két légitársaság, vagy check-in agent, aki 1-2 plusz kilóval még elenged, de ezzel nem lehet számolni, ráadásul ez tényleg fontos információ, hiszen úgy pakolják tele a gépet, hogy a súlypont megfelelő helyen legyen, ehhez pedig sok 1-2 plusz kiló már nem jön jól.

Szóval, én csak ajánlani tudom mindenkinek egy ilyen lista készítését utazás előtt. Persze enélkül is be tud pakolni az ember, de higgyétek el, hogy nagyon megkönnyíti a dolgot és nem kell idegeskedni, hogy elfelejtettünk-e valami pótolhatatlant.

2012. június 15., péntek

Gyümölcstea, szalámi, Erős Pista


Mindig nagy fejtörést okoz az embernek, hogy mit vigyen ajándékba ismerőseinek, barátainak, amikor külföldre készülődik. Én most a barátom családjával vagyok így. Nem szeretnék olyat ajándékozni nekik, amit kint úgyis megvehetnek maguknak, ezen felül nem elhanyagolható szempont, hogy használható legyen és tetsszen nekik.

A fő ajándék már meg van, egy Zsolnay teás készlet. Remélem, nem törik össze egy darabja sem, mindenképpen a kézipoggyászomban viszem majd. Ahogy észrevettem, nagyon nagy lelkesedéssel fogadják az ilyet, hiszen kézzel festett, ami kint ritkaság.

Persze ezen felül apróságokat is kell vinnem. Volt olyan termék, amit ők maguk kértek, pl. a magyar méz. Mivel télen is vittünk nekik egy rakattal én is azt ettem, úgyhogy nem tudom mi baj a koreai mézzel, de azt mondták, hogy az állaga hígabb és nem ilyen finom, mint a magyar  :)  Kicsit jó érzés, hogy van olyan, amiben mi is tudunk újat mutatni nekik!

Ezen kívül kértek még sajtot is, ugyanis azt abszolút nem lehet kint kapni. Azt már tudjuk, hogy a Mozzarella nagy kedvencük, úgyhogy az fent van a listán, de úgy gondoltam, hogy viszek nekik Ementálit is. Ez még nekem is jól jöhet! Ha esetleg belefáradnék a koreai ételekbe (kizárt…), akkor jól esik majd betolni egy szendót :)

Viszek még egy rúd szalámit is. Mindig szoktam magamnak 1-2 szendvicset pakolni a repülőútra, mert hát ki tudja mi történik, hosszan kell várakozni, nem ízlik a fedélzeten felszolgált étel, stb… Általában nem fogyasztom el, így volt ez télen is, úgyhogy egészen Koreáig cipeltem. Mikor megtudta a barátom családja, hogy van nálam otthoni szendvics, azonnal lecsaptak rá és szétosztották egymás között. Itt állapították meg, hogy mennyire ízlik nekik a szalámi. Nos, ilyen dolgokat nem igazán lehet bevinni az országba, de azért a vákuum csomagolt formával megpróbálkozom majd és csak remélni tudom, hogy nem veszik el.

További kedvenc a gyümölcstea. Nemrég küldtem ki nekik egy csomagot, ami teával, csokoládéval és kaláccsal volt tele. Hatalmas sikert aratott…

A barátom nővére az After Eight-ért van oda. Kint nem lehet mentolos csokoládét kapni.

Végül mindenképpen viszem a szokásos magyar ízeket. Erős Pista, csípős pirospaprika, gulyáskrém. Az első kettő kiváltható lenne koreai alternatívákkal, de azért csak különlegesebb, ha ilyet esznek. Azt várják, hogy kint majd gulyáslevest főzök nekik… A barátom azt mondta, hogy pl. fehérrépát nem nagyon fogok kint találni. Lehet, hogy a végén majd egy nagyon leegyszerűsített verzió lesz ebből T.T

Nos, én ezekkel készülök nekik :)

2012. június 11., hétfő

Hamarosan indulok :)


Nem sokára indulok Dél-Koreába, azon belül is Daejeon-ba. Másfél hónapot fogok kint tölteni. Ez a harmadik alkalom, amikor kijutok, de most izgulok a legjobban, ugyanis a barátom szüleivel és a nővérével fogok együtt lakni, akik nem tudnak angolul, így még nem igazán tudom, hogy fogjuk megérteni egymást :) Nos, azért megyek, hogy ez megváltozhasson, ez idő alatt koreai nyelviskolába fogok járni. A barátom csak az utolsó 10 napban csatlakozik majd hozzánk. Mivel 7 óra különbség van Korea és Magyarország között, és azért elég hosszú időt fogok kint tölteni az előzőekhez képest, azt tervezem, hogy mindennap írok majd blog bejegyzést, hogy a családom és a barátaim nyomon követhessék, hogy mi minden történik velem kint :)




Ha valakit esetleg érdekel az első kiutazásomról készített kis videó, itt megnézheti:
Travel in Korea